Váš košík obsahuje
položek
o celkové hodnotě
s DPH
  • Zobrazit

Výpravy za houbovou vůní

08.09.2017
Od brzkého léta až do pozdního podzimu se vydáváme do našich luhů a hájů, kde s přáním co nejlepšího „úlovku“ prohledáváme každý kout. Vášeň pro houbaření s námi sdílejí i ostatní slovanské země, ale v rámci Evropy jsme jednoznačně největší sběrači. Nikde jinde nestojí řada aut u lesních cest a nepotkáte výletníky s plnými košíky.

 
Houby a naši předkové

V historii dokázali tajemnou sílu hub efektivně využít jak pro léčení různých neduhů, tak pro zneškodnění nenáviděných protivníků. Takového choroše nebo pýchavku například používali k zastavení krvácení či posílení imunity. To středomořské národy ve starém Řecku a Římě používaly houby především ke kulinářským účelům. Oblíbené byly například hřiby smrkové nebo lanýže. Tradiční houby na našem území zase nechyběly v jídelníčku praotce Čecha a jeho družiny.

S pomocí halucinogenních účinků některých hub se dokázali šamani domorodých kmenů přenést do jiných sfér a houby nechyběly ani u posvátných rituálů. Fenoménem mezi houbami je například klasická jedovatá muchomůrka červená, která se používala jako narkotikum. Dnes můžeme houby stejně jako bylinky různě zpracovávat pro léčebné účely. Pokud vás zajímá, v čem vám mohou které houby pomoci a kdy rostou, začtěte se do knihy Houby jako lék, která využívá tisícileté poznatky z tradiční čínské medicíny a přenáší je do moderní lékařské vědy.

Správný houbař má svůj nožík

Houby jsou zvláštní díla přírody, která je stvořila v mnoha různých barvách, prapodivných tvarech a dala jim výraznou i jemnou vůni. Měli bychom ale být obezřetní, když některou vkládáme do košíku a pokud si nejsme rozlišením zcela jistí, vyplatí se nepokoušet štěstí. Dobrou pomůckou pro hledače hub je Kapesní atlas hub od největšího českého odborníka na houbový svět Miroslava Smotlachy. Obsahuje podrobný popis, fotografie a nyní ho seženete i v dárkovém balení s houbařským nožíkem a štětečkem na očišťování. Podobně vám poslouží také prakticky sestavená příručka Houby.
 

Kuchařské divy

Z výživového hlediska jsou houby nízkokalorické - můžeme se jimi zasytit a nepřibereme po nich, takže hrají důležitou roli při různých dietách. Navíc obsahují kvalitní bílkoviny, které najdeme například v mase, proto se maso houbami často nahrazuje. Dobře tepelně zpracované houby by se měly upravovat 15-20 minut, hřiby 25-30 minut. Nejoblíbenějším druhem jsou u nás samozřejmě hřiby nebo bedly. Zkuste ale i zajímavější kulinářské dobroty! Mnoha osvědčenými recepty obohatí vaši kuchyni atlas s kuchařkou
Houby, ve kterém jsou recepty řazeny podle období, kdy jednotlivé druhy rostou. V průběhu celého roku tak vytvoříte pokaždé jinou specialitu.

 

Zapékané houby po francouzsku

 
500 g hub, 600 g vařených oloupaných brambor, 3 vejce, 0,25 l mléka 1 cibule, sůl, mletý pepř, 120 g slaniny, 2 lžíce mléka

Nakrájené očištěné houby podusíme na slanině, kterou jsme předem pokrájeli na kostičky a rozpustili, osolíme, opepříme. V jiné nádobě opečeme na másle cibuli. Přidáme k ní nakrájené brambory, osmahneme, smícháme s podušenými houbami a urovnáme do pekáčku. Směs zalijeme osolenými vejci s mlékem, zapečeme v troubě a podáváme se salátem.

Pečený losos se špenátem a penízovkou

100 g plodnic penízovky, 4 porce lososových filetů, 25 g másla na pečení, 2 lžičky citronové šťávy, pepř, sůl, 450 g listového špenátu, 15 g másla na omáčku, 1 lžička cukru, sůl, 100 ml smetany

Filety osušíme, opepříme, osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Potom je na másle pomalu z obou stran opečeme. Špenátové listy osolíme, přidáme cukr, a na másle doměkka 5 minut podusíme pod pokličkou, dalších 5 minut dusíme bez pokličky. Penízovky nakrájíme, část osolíme a podusíme zvlášť a zbytek dusíme společně se špenátem. Porce lososa pak obložíme špenátem, na který klademe dušené houby. Podáváme s toasty nebo bagetou.
 
 

KATEGORIE

Mohlo by vás zajímat
Máte nápad, připomínku či vzkaz? Napište nám!

Platební metody
Akční nabídka
Nejprodávanější

FastCentrik® - Pronájem e-shopu

 

JavaScript musí být povolen