Anotace
Postoj Číňanů k jídlu vyjadřuje jejich nejběžnější pozdrav: "Už jste jedl?" Jídlo je odnepaměti základem čínské kultury, a i přesto moderní výzkum potvrzuje, že ve srovnání se západními národy jsou Číňané štíhlejší a mají lepší kondici. Klíčem k jejich tajemství jsou jednoduché a rozumné zásady. Jídlo považují za výživu a lék - nikoli za zdroj nechtěných kalorií. Autorka knihy, jejíž zálibu v čínské kuchyni změnil desetiletý pobyt v Pekingu v celoživotní lásku, odhaluje v patnácti poutavých kapitolách tajemství čínské kultury jídla. Na příkladech lákavých kombinací ingrediencí vysvětluje jak vyvážit jednotlivé složky stravy, uspokojit chuť a s přispěním dávných čínských pravidel změnit stravování ve zdraví prospěšný požitek. Součástí jsou i recepty, které využívají čínské i "západní" suroviny a nabízejí pohled do neuvěřitelně pestré a znamenité východní kuchyně.